· Uncategorized

Brandfast nominerad till årets nyetablering!

Vi känner oss väldigt glada och hedrade att ha blivit nominerade till årets nyetblerade företag i Upplands-Bro!

Vinnaren presenteras på Upplands-Brogalan den 25 mars
I år hålls galan på nya galoppbanan Bro Park vilket känns extra roligt eftersom vi har dom som kund.
Bro Park jobbar aktivt med sin säkerhet och Brandfast har fått förmånen att hjälpa galoppbanan med både brandskydd och att bli en hjärtsäker zon.

Henrik brandfilt DSC 3679 web

Årets Nyetablering
Företagarna vill med detta pris lyfta fram de företagare som startat upp eller flyttat hit en verksamhet som drivs med stort engagemang och professionalitet.

Brandfast AB – Henrik Wahlström

Brandfast har under 2016 gått från en enskild firma hemma vid köksbordet till ett blomstrande aktiebolag med flera underkonsulter och supernöjda kunder. Henrik har, med sin outtröttliga energi och talang för digital marknadsföring, lyft kurser i Heta arbeten till högsta nivå på Google search och som orädd pionjär inom Rekoklassning av sina kurser fått de allra bästa omdömena. Brandfast har också etablerat sig som det naturliga valet för tjänster inom HLR, hjärtstartare och brandskydd inom Upplands-Bro kommun.

Henrik halv

Läs gärna artikeln om Brandfast nedan som Hanna Bengtsson på Brandson skrivit!

AV HANNA BENGTSSON FÖRETAG & FÖRETAGARE23 AUGUSTI, 2016

BRANDFAST – ETT RESULTAT AV STORA AMBITIONER OM ATT GÖRA SKILLNAD OCH SKAPA TRYGGARE ARBETSPLATSER

Från praktik på både brandstation och byggarbetsplats under högstadiet, till egen företagare inom brandskydd och säkerhet. Möt Henrik Wahlström som är entreprenör bakom det snabbt växande Brandfast som under hösten vidgar utbudet ännu mer.

Snabbt utförd hjärt- och lungräddning, HLR, kan i många fall vara avgörande för en persons överlevnad. Att göra skillnad och skapa tryggare arbetsplatser är något som Henrik Wahlström i många år hade brunnit för innan han 2014 äntligen hade modet att starta sitt egna företag. Resultatet blev Brandfast med fokus på just brandskydd och första hjälpen.

– Allt startade egentligen redan på högstadiet med praktik på både brandstation och byggarbetsplats. Sedan dess har jag jobbat med just dessa saker i olika former, men att starta eget vågade jag först för två år sedan, säger Henrik, vd på Brandfast.

Som liten grabb hade Henrik en framgångsrik biltvätt och kanske är det där entreprenörsandan tog fart och som nu har fått blomma ut. Med Brandfast förklarar Henrik att han får jobba med både det han tycker är roligt, men även med det som kan göra skillnad för andra människor.

Hur kom det sig att du startade Brandfast, och varför just brandskydd och säkerhet?

– Jag jobbade i en större organisation med just dessa saker men även mycket med fastighetsförvaltning. Där insåg jag hur kul jag tyckte det var att få utbilda och skapa trygga arbetsplatser.

En möjlighet att få inrikta sig helt på detta uppstod och jag tog chansen att pröva mina vingar. Den där skolpraktiken på brandstationen för 30 år sedan satte nog sina spår. Cirkeln är sluten och jag får nu jobba med frågor som hjälper, räddar och berör.

Vilken skulle du säga är er mest efterfrågade tjänst, och varför tror du det?
– Vår största del handlar om utbildning i brandskydd och första hjälpen. Det som vi har blivit störst på, ja faktiskt en av de största i Sverige, är brandskyddsutbildningen ”Heta Arbeten”. Detta är en kravutbildning för det flesta hantverkare och fastighetsägare. Tyvärr har denna kurs, som är 6 timmar lång, ofta varit ett tråkigt måste för deltagaren. Vi ville vända på det och skapa kurser som är lätta att ta till sig. Kurser som både är roliga, allvarliga och givande!
Kommentarer som ”bästa kursen vi varit på” gör att vi gläds över att ha prickat rätt! För att ha nått dit har vi varit noga med att ha instruktörer som är engagerade, kunniga och pedagogiska.

Vilka är de enskilt mest avgörande ögonblicken sedan starten för er?

– Att vi gjorde det enkelt att boka en kurs. Öppna utbildningar, enkla att boka och tydlig information.
Även att vi valde att använda oss av objektiva recensioner via reco.se så att kunder lätt kan se vad tidigare deltagare tycker om oss!

reco sticker 2016 v3 whitebg 1


Hur ser marknaden ut för era tjänster i er geografiska närhet? Samarbetar ni med några andra?

– Vi arbetar mest i Stockholms län och Göteborg men också i hela Mälardalen, Enköping och Uppsala. Vi tar uppdrag i hela Sverige och har ett brett samarbetsnät för både utbildning och service.

Var det självklart att lägga bolaget där? Och lockar några andra geografiska marknader?

– För vår fysiska verksamhet är det här vi koncentrerar oss. Eftersom vi nästan uteslutande åker ut till våra kunder är dock inte läget på vår egen lokal så betydande. Och för vår webbutik så är ju hela Sverige vår marknad.

Idag pratas det i stor utsträckning om digitaliseringen inom många branscher. Upplever du att er bransch och ert utbud har, eller kommer att, påverkas? I så fall, på vilket sätt?

– Brandfast kommunicerar och gör reklam nästan enbart digitalt. Detta via en levande hemsida, Facebook och Instagram. Med vår webbutik kan vi erbjuda bra och hållbar utrustning. Vi kan inte konkurrera med billighetsbutiker som har allt bara för att sälja, men vi har produkter vi själva kan stå för och som vi säljer för att hjälpa kunden.

Digitaliseringen inom vår bransch har kommit igång och växer. Det finns en rad fördelar som vuxit fram, vilket bland annat är:

– Egenkontroller för brandskydd och skyddsrond kommer alltmer i digital form
– E-kurser inom brandskydd
– Brandövningar kan nu även göras inomhus med realistiska övningar tack vare vår digitala släckskärm och rökmaskin!

Vilka är det viktigaste tipsen du kan dela med dig av till företag som köper era tjänster?

– Ställ krav på att er utbildare följer senaste riktlinjerna inom exempelvis HLR och brandskydd. Påfallande många utbildar utan att uppdatera sina kunskaper. Om man köper en säkerhetsutbildning av något slag så är den viktigaste kunskapen den att man känner sig trygg efteråt med hur man ska agera vid en eventuell olycka eller brand. Här är den pedagogiska förmågan jätteviktig!

“Det roligaste med att driva Brandfast är att höra en kund berätta om hur de räddat liv med de kunskaper och utrustning vi hjälpt till med. Det lever vi länge på!”

Vad vill du uppnå med företaget på tre års sikt? Och vart ser ni branschen vid samma skede?

– Vi vill växa med fler instruktörer och bredare utbildningsutbud men också med att bygga upp en serviceenhet. Branschen växer eftersom det byggs alltmer samtidigt som kraven på befintliga verksamheter och företag ökar.

Vad är din mission som företagare?

– Det har alltid varit dessa två saker:

  1. Ha kul på jobbet
  2. Jobba med något du tror på och som gör skillnad för andra. Med de sakerna i sikte löser sig det mesta med att vara företagare.

Vilka är de tre viktigaste sakerna du lärt dig så här långt som VD?

  • Ta hjälp tidigt med ekonomi och bokföring så du får mer tid till det du är bra på
  • Satsa på kvalitet och låt kunder tycka till om ditt företag.
  • Våga växa, anlita underkonsulter istället för att anställa så är det steget inte så svårt.