8 tips när du ska boka en HLR kurs!
Hur vet du att du får den kvaliteten på HLR-utbildning du betalar för? Vilket företag ska du välja och vad kan vara bra att kolla upp innan beställning? Vi har listat åtta punkter du bör tänka på.
Vilket företag ska jag välja?
Idag finns det en uppsjö av företag som gärna kommer till ditt kontor eller förening och lär ut hjärt-lungräddning.
Men hur vet du att du får den kvaliteten på utbildningen du betalar för?
Vilket företag ska du välja och vad kan vara bra att kolla upp innan beställning?
Vi har listat åtta punkter du bör tänka på.
1. Certifierad instruktör via HLR-rådets riktlinjer
Är det dags att beställa en kurs i HLR och första hjälpen för utöka säkerheten och få livsviktig kunskap på arbetsplatsen eller föreningen?
Börja med att undersöka om företaget håller kurser enligt de senaste riktlinjerna från svenska HLR-rådet och om instruktören är certifierad. Svenska HLR-rådet är medlemmar i ERC (European Resuscitation Council) som sedan 1989 genom forskning har format standarden för hjärt-lungräddning i Europa.
Beroende på vilken kurs ni ska gå ska kursledaren vara certifierad i HLR, barn-hlr, D-hlr eller första hjälpen.
I dagsläget är det tyvärr flera som har kokat ihop sitt eget material för första hjälpen-kurserna, alltså ej certifierade för att hålla kursen, vilket gör att kursen inte håller standard enligt riktlinjer.
2. Kvalitativa HLR-dockor
Enligt riktlinjer ska deltagarna vara max 12 personer i en vuxen-HLR kurs. Detta är för att instruktören ska ha möjlighet att se alla vid praktisk övning och kunna göra personliga justeringar och ge tips. Vid en 2 timmars kurs i HLR ska alla deltagarna öva på varsin kvalitativ docka för att få ut så mycket praktiskt övning som möjligt under utbildningstiden. Kurs i barn-HLR och D-HLR skiljer sig lite då man gör andra samarbetsövningar och man är två på samma docka. En kvalitativ HLR-docka innebär att deltagaren får feedback på kompressionsdjup och bröstkorgshöjning vid korrekt utförd inblåsning.
3. Praktiska övningar ökar sannolikheten för agerande
Alla ska ha varsin HLR-docka för att få så mycket praktisk övning med kompressioner och inblåsningar som möjligt. Men för att en person ska våga agera vid andra sammanhang där ett liv hänger på spel är det lika viktigt att öva praktiskt på andra delar av kursen. Bland annat hur man lägger en person i ett stabilt sidoläge, hur man använder en hjärtstartare och hur man utför ryggdunk och buktryck på ett effektivt sätt när någon har satt i halsen. Deltagarna behöver som sagt få in rörelsemönstret i muskelminnet för att agera så snabbt och effektivt som möjligt i en skarp situation.
4. Vilken hjärtstartare har ni?
Att gå igenom hur en hjärtstartare fungerar på varje HLR-utbildning tillhör riktlinjerna. Du ska efter en kurs vara trygg med att kunna använda alla modeller av hjärtstartare.
En hjärtstartare är en enkel och pedagogisk apparat men kan för många kännas skrämmande. Att gå igenom hjärtstartare på kursen och att deltagarna får känna och klämma ökar sannolikheten att man faktiskt vågar rycka ner den från väggen och använda den i ett skarpt läge.
Äger eller hyr ni en hjärtstartare idag?
5. Pedagogiskt lärande – enkelt att ta till sig
Instruktören behöver faktiskt varken ha varit ambulansförare, sjuksköterska eller läkare.
Det är så mycket viktigare att instruktören är pedagogisk, brinner för sitt ämne, håller sig till de enkla riktlinjerna och kan konsten att bygga upp ditt självförtroende till det viktigaste av allt – att våga agera!
Tänk dig själv, att du finner en tillsynes livlös person på gatan. Ditt adrenalin börjar pumpa och du måste agera, men hjärnkontoret har börjat stänga ner och du måste gå på muskelminnet och det som har satt sig i ryggmärgen från kursen du gick förra månaden. Då har du ingen användning för latinska termer eller vilka slangar och mediciner akutsjukvården kommer använda senare. Just nu är det du, bara du, som kan hålla personen vid liv med dina bara händer.
6. Välj en instruktör som utbildar ofta
Utbildar instruktören kontinuerligt eller är det bara vid sidan om sitt yrke? Se till att du bokar en instruktör som utbildar ett flertal gånger i månaden och som brinner för att stå framför en grupp. Det är viktigt att personen kan förmedla på ett enkelt sätt samtidigt som den gör det allvarliga ämnet intressant med en gnutta humor. Din instruktör ska se hela gruppen, ställa frågor för att få igång tankeverksamhet och diskussion.
7. Efter era personliga förutsättningar
Har ni hörsel -eller synskadade? Har ni ett stort konferensrum eller måste kursen hållas i tvättstugan en bostadsrättsförening? Förstår alla svenska eller behöver kursen hållas på engelska eller annat språk? Behöver ni en speciell inriktning som t ex elskador?
Företaget du anlitar ska anpassa sig efter just era förutsättningar, utan att tumma på riktlinjer, då det i slutändan handlar om att du ska vara trygg med tanken att våga agera och rädda liv.
8. Transparenta recensioner
Att gå på rekommendationer är allt som oftast bra. Har du ingen i din närhet som tipsat om ett bra företag, gå in på exempelvis www.reco.se och läs transparenta kommentarer från deltagare som varit på en kurs. Sök på “HLR”.
Sammanfattning av 8 snabba tips…
- HLR -och första hjälpen-certifierad
– Är instruktören certifierad enligt HLR-rådets senaste riktlinjer? Vid kurs i första hjälpen är det tyvärr många som inte är certifierade och alltså inte följer riktlinjer. - Kvalitativa HLR-dockor
– Se till att alla deltagarna får öva på varsin kvalitativ HLR-docka. Förutsatt att ni är max 12 personer som riktlinjerna säger. - Praktiska övningar
– Det är viktigt att ni får öva praktiskt. Inte bara HLR, utan även med hjärtstartare, stabilt sidoläge och luftvägsstopp. - Övningshjärtstartare
– Vilken hjärtstartare har ni? Se till att ni får öva på en likadan trainer. - Pedagogiskt lärande
– En instruktör som utbildar pedagogiskt och håller kursen enkel gör det otroligt mycket lättare för en lekman att förstå och ta till sig. - Utbildar kontinuerligt
– En instruktör som utbildar kontinuerligt håller sig ajour och får kursen att flyta. - Era förutsättningar
– Instruktören ska kunna anpassa sig efter er miljö vad det gäller lokal, handikapp, språk och inriktning. Förutsatt att riktlinjerna går att följa. - Recensioner
– Läs transparenta recensioner på exempelvis www.reco.se Läs gärna Brandfast rekommendationer här
Boka en kurs i HLR med första hjälpen. Vi hjälper dig gärna.
VÅRA UTBILDNINGAR HOS UTBILDNING.SE