Hjärtstartarregistret - Så registrerar du din hjärtstartare

Guide om hur du registrerar din hjärtstartare.

Registret för dig som vill påverka överlevnadsstatistiken vid ett plötsligt hjärtstopp.

Ju snabbare en hjärtstartare kopplas på en person med hjärtstopp desto större chans är det att hen överlever. Om personen får en chock inom 180 sekunder från att hen ramlat ihop i ett hjärtstopp ökar chansen till överlevnad avsevärt. Därför är det otroligt viktigt att din hjärtstartare är registrerad på hjärtstartarregistret så att SOS Alarm -112 kan se var närmaste defibrillator finns. 

 

hjärstartarregistrethjärtstartare

Får man ta någon annans hjärtstartare?

Hjärtstartarregistret samlar information om Sveriges publika hjärtstartare på ett och samma ställe. Det är ett nationellt register för hjärtstartare utanför sjukhus och ägs av Svenska rådet för HLR.  På så vis görs den geografiska placeringen synlig för allmänheten vilket kan vara livsavgörande vid ett plötsligt hjärtstopp. Det många tyvärr inte vet är att vem som helst får plocka ner en hjärtstartare i en nödsituation. Du behöver inte ha gått en kurs i HLR med hjärtstartare för att använda den, det är dock en fördel.

 

Samarbete med SOS Alarm och SMS-livräddare

Sedan 2013 har registret haft ett samarbete med SOS Alarm i Stockholm och det utökades till hela landet i januari 2016. Detta samarbete är otroligt viktigt då larmoperatören ser på en karta vart de registrerade hjärtstartarna finns och upplyser inringaren om dess position för snabb livräddande insats i väntan på ambulans. Då en SMS-livräddare får ett larm ser den samma karta som SOS Alarm och kan på så vis ta sig till närmaste hjärtstartare för att sedan ta sig till den nödställde.

 

Din hjärtstartare kan rädda liv

Registreringen är gratis och innebär inga krav. Var 6:e månad kommer du få ett mejl av registret som säger att du måste kontrollera dina uppgifter så de är aktuella. Registreringen är frivillig men kom ihåg att just din registrerade hjärtstartare kanske en dag räddar ett liv.

 

hjärstartarregistret

hjärtstartarregistret

 

Att tänka på:

  • Kontrollera regelbundet att din hjärtstartare är i brukbart skick, titta i bruksanvisningen eller fråga din återförsäljare.
  • Kontrollera bäst före datum på elektroder och batterier och beställ nya, annars kanske de inte fungerar när det väl behövs.
  • Hur länge sedan är det ni övade Hjärt-lungräddning? Kunskap är en färskvara!
  • Informera kunder och besökare om er hjärtstartare.
  • Märk upp er hjärtstartare med kontaktuppgifter så att den kan återföras till er efter ett användande.

 

Såhär gör du – Steg för steg

hjärtstartarregistret - steg för steg

hjärtstartarregistret - steg för steg

hjärtstartarregistret - steg för steg

hjärtstartarregistret - steg för steg

Såhär enkelt hittar du din närmaste hjärtstartare – var förberedd!

Köp hjärtstartare hos oss

Vid ett hjärtstopp ökar chansen att överleva drastiskt om det finns en hjärtstartare! Hos oss kan du köpa och hyra hjärtstartare.

Till vår webbshopp