föreståndare brandfarlig vara

Föreståndare brandfarlig vara

I vår kurs utbildar vi föreståndare brandfarlig vara enligt föreskrifter från MSB. Utbildningen lämpar sig för dig som hanterar brandfarlig vara i enkel till mindre omfattande hantering.

Öppna kurstillfällen på distans

Välkommen att boka dina kursplats på någon av våra öppna kurstillfällen för föreståndare brandfarlig vara. Kursen som går på distans, leds av brandexperten Tomas Widbro som har stor kompetens inom brandskydd och hantering av brandfarliga och explosiva varor.

Kurs på plats eller på distans
Möjlighet till anpassad kurs för hantering av större omfattning
Kurs enligt föreskrifter från MSB

Kurs föreståndare brandfarlig vara

Om din verksamhet har tillståndspliktig mängd av brandfarlig vara är företagets VD ansvarig för att utse och utbilda en eller flera föreståndare för hanteringen. Det ska alltid finnas minst en föreståndare och en ställföreträdande föreståndare vid hantering inom verksamheter såsom restauranger, skolor, bensinstationer, försäljningsställen, mindre verkstäder mm. Vår kurs är utformad enligt de anvisningar och föreskrifter som ges ut av MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap.

Felaktig hantering av brandfarlig vara kan utgöra en mycket stor risk för explosion eller brand. För att minska risken med brandfarlig vara krävs kunskap om hanteringen. Med den här kursen kan du vara föreståndare för brandfarliga varor i mindre omfattning och få kunskap om de risker som hantering av brandfarliga varor innebär.


Utbildning i brandfarlig vara på distans, öppna kursdatum eller som företagsanpassad

Vi erbjuder olika kurser för dig som vill utbilda dig till föreståndare för brandfarlig vara. Vi erbjuder både onlinekurser på distans och företagsanpassade kurser:

 • Öppna kurser på distans – Varje månad kan du anmäla dig och vara med på distans. Se datum nedan.
 • Företagsanpassad kurs – Är ni flera personer ordnar vi gärna en anpassad kurs just för er verksamhet. Denna kan hållas både på distans eller ute hos er. Kontakta oss för en offert. Här har vi också möjlighet att ge en anpassad utbildning för de större omfattningarna. Vi kan också erbjuda ett komplett utbildnings-och konsultationspaket med genomgång av er befintliga dokumentation, handlingsplaner, åtgärdsförslag och uppföljning.
Brandfast är rekommenderade i 9 år

Vi har över 2000 kundomdömen på Reco.se

Våra kunder har nu rekommenderat oss via Reco i 9 år. Detta är vi självklart mycket glada och stolta över. Reco.se samlar in autentiska och uppriktiga omdömen från våra kunder och vi är väldigt glada över vårt fina betyg 4,7/5.
Läs gärna kundernas omdömen om oss här.

Målgrupp för utbildningen föreståndare brandfarlig vara

Vår utbildning är i första hand riktad mot föreståndare, ställföreträdande föreståndare och övrig personal som hanterar brandfarlig vara i enkel till mindre omfattande hantering. Detta kan exempelvis vara du som jobbar inom skola, lager, bensinstation, butik, restaurang eller verkstäder med mera.

Öppna kurser för dig inom nivå 1-3 enligt normen SBF 2014:1

På våra öppna kursdatum kan du gå som har verksamhet med mindre omfattning brandfarlig vara. Vi går efter den frivilliga normen “SBF 2014:1 Norm föreståndare brandfarlig vara”

Utbildningen passar dig med verksamhet i nivå 1-3.
Är du osäker om kursen passar dig så hör gärna av dig så reder vi ut det.

 1. Enkel hantering. Exempel är gasolhantering i restaurangkök, lager, grossist, butiker utan öppen hantering, målning av enstaka objekt med pensel, lack- eller måleriavdelning utan torkugn, sprutmålning med aerosol i engångsförpackning (sprayburk), guld- eller silversmedja för smyckestillverkning eller reparation, läkarmottagning eller tandläkarmottagning utan laboratorium.
 2. Mindre omfattande hantering utan cisterner. Exempel är grund- och gymnasieskolors kemilaboratorier, rutinlaboratorier, vårdcentral, mindre sjukhus eller sjukhem, byggarbetsplats utan cistern, butik med öppen hantering, måleriverksamhet med enstaka sprutbox, skola med verkstadsutbildning, bilverkstad utan cisterner.
 3. Mindre omfattande hantering med cisterner. Exempel är bensinstationer (både bemannad och automatstation), måleriverksamhet med flera sprutboxar eller doppmålning, depå enbart med vätska med flampunkt >+23C, byggarbetsplats där cisterner förekommer, bilverkstad med cisterner.
Brandfarlig vara distans

Kursmål för utbildningen föreståndare brandfarlig vara

Kursen innehåller:

 • Vad är brandfarliga varor
 • Lagstiftning och regler kring brandfarliga varor
 • Brand- och explosionsrisker med brandfarlig vara
 • Föreståndarens roll, ansvar och uppgifter
 • Förvaring och hantering
 • Förebyggande brandskydd
 • Risker i verksamheten

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB beskriver detta så här:

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB beskriver detta så här:
“En verksamhet som är tillståndpliktig för sin hantering av brandfarlig vara ska ha en eller flera personer utsedda till föreståndare . Det är den som är tillståndshavare som ska utse föreståndare, dvs. VD eller annan person med befogenhet att utse föreståndare för verksamheten. En föreståndare har i uppgift att verka för att hanteringen av brandfarliga varor sker på ett säkert sätt. Om en verksamhet behöver tillstånd eller inte framgår av MSB:s föreskrifter (MSBFS 2013:3) om tillstånd till hantering av brandfarliga gaser och vätskor. “

Kursfakta för utbildningen föreståndare brandfarlig vara

Tidsåtgång: 4-6 timmar
Max antal deltagare: 20 personer

Vill du gå utbildningen på er arbetsplats?

Vi kommer gärna ut till er arbetsplats och håller utbildningen.

Pris:
Fyll i en offertförfrågan för egen kurs så kontaktar vi dig!

Gratis handlingsplan för nedladdning!

Gratis handlingsplaner!
Skriv ut, och häng upp där förbi passerande kan ta den av livsviktig information! 
Du kan även köpa inramad handlingsplan i exklusivt papper med svart ram och okrossbart akrylglas.

Boka egen kurs

Gör en intresseanmälan via formuläret nedan, via e-post info@brandfast.nu, ring 08-7554408 eller kontakta oss via chatten.

Offertförfrågan

 • Om ni redan nu vet hur många ni är som ska utbildas och om ni har några önskemål om datum eller tidsperiod, går det bra att skriva det här.
 • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.