Optisk brandvarnare 

En optisk brandvarnare finns för att varna och göra dig medveten om att en brand har uppstått i närheten av dig.
Här förklarar vi mer om varnaren och hur den fungerar. 

Funktionen av en optisk brandvarnare

Med tanke på att den optiska brandvarnaren innehåller avancerade fotoceller kommer den att larma och göra dig uppmärksam vid en eventuell rökutveckling. De är otroligt effektiva när det rör sig om pyrande bränder – en typ av brand som är särskilt vanlig i bostäder. Orsaken till pyrande bränder i bostäder kan exempelvis uppstå av överhettade laddare, sladdar eller från brinnande ljus som fattat eld i textilier. Eftersom en optisk brandvarnare inte består av eller använder något radioaktivt miljöfarligt avfall är den det mest miljövänliga alternativet.

Optisk brandvarnare – det bästa valet

En optisk brandvarnare är den variant som är bäst på att upptäcka pyrande bränder och är det mest miljövänliga alternativet. Det kan också vara en smart idé att koppla upp den till en larmcentral, oavsett vilken variant av du har. Det gör att din larmoperatör snabbt kan agera och kontakta brandkåren om en brand skulle uppstå när du inte är hemma.


Svar på vanliga frågor om optisk brandvarnare

Måste en optisk brandvarnare sitta i taket? 

Den rekommenderas att placera i taket, eftersom den då larmar snabbare. Röken stiger uppåt och når den optiska brandvarnaren uppifrån. Det är också av god idé att placera den med minst 50 cm till närmaste vägg. Det rekommenderas för att undvika att luftströmmar fördröjer larm om rök.  

Är det krav på en brandvarnare? 

Enligt Boverkets byggregler så krävs ett utrymningslarm för alla samlingslokaler, hotell och bostäder. När det gäller bostäder räcker det att utrymningslarmet består av en brandvarnare. I andra typer av byggnader ska det finnas både nät- och batterispänning, vilströms övervakning och larmdon så att det hörs i hela byggnaden. 

Hur får man tyst på en optisk brandvarnare?

Du kan alltid testa att varnaren fungerar genom att hålla in och sedan släppa testknappen. Varnaren ska då avge tre korta pip, blinka rött för att därefter tystna.

Optisk brandvarnare

Kontakta oss

  • Detta fält används för valideringsändamål och ska lämnas oförändrat.