Hjärtinfarkt

Hjärtinfarkt - sjukdomen som dödar flest liv Sverige

Plötsliga smärtor i bröstet är det mest typiska symtomet men idag vet vi att symtomen varierar mellan individer, inte minst mellan kvinnor och män. Smärta som sitter i minst 15 minuter och kombineras med hjärtklappning, illamående, kallsvett, andnöd, yrsel eller svimning ökar sannolikheten för att det är en hjärtinfarkt. 

Hjärtinfarkt är den vanligaste orsaken till hjärtstopp

Akut hjärtinfarkt är den enskilt vanligaste dödsorsaken för både män och kvinnor, den vanligaste orsaken till plötsligt hjärtstopp. När en människa får ett hjärtstopp är det viktigt att man startar HLR direkt och att en hjärtstartare är på plats så fort som möjligt. Hjärtinfarkt drabbar ca 27.000 personer varje år i Sverige, 3 personer varje timme. Antalet hjärtinfarkter i samhället har minskat och dödligheten har halverats de senaste 30 åren på grund av forskning och vård inom hjärtinfarkt. Men hjärt-kärlsjukdomar kommer även i framtiden att vara en av de vanligaste orsakerna till sjuklighet och död i Sverige.

Vad är hjärtinfarkt?

När en spricka uppstår i fettinlagringarna i hjärtats kranskärl, bildas hastigt en liten klump koagulerat blod. Blodets genomströmning avbryts då den lilla klumpen växer till en propp som täpper till blodkärlet. Till följd av blodproppen får hjärtat akut syrebrist i den delen av hjärtmuskeln som försörjs av kranskärlet. Ju längre tiden går till dess att proppen löses upp ju mer allvarligt skadas den del av hjärtmuskeln som inte får något syre. Är syrebristen långvarig dör hjärtmuskelcellerna och hjärtinfarkten är ett faktum.

Hjärtinfarkt

Behandling av hjärtinfarkt

För att få igång blod- och syretillförseln till hjärtmuskeln är det viktigast att öppna upp det tilltäppta kranskärlet. På sjukhuset tas först blodprover men redan i ambulansen tas ett EKG. På sjukhuset görs också en röntgen av kranskärlen och en ballongvidgning görs om det finns en blodpropp i ett kärl eller om kranskärlet har en allvarlig förträngning. För att förhindra nya förträngningar sätts ett litet metallnät, en stent, in i kärlet. I stället för ballongvidgning görs i vissa fall en bybassoperation. För att förhindra nya proppar ges flera olika läkemedel för att minska smärtan, sänka blodtrycket och förebygga hjärtrytmrubbningar.

Varningstecken vid hjärtinfarkt  – Skiljer symtomen sig mellan kvinnor och män?

Plötsliga smärtor i bröstet är det mest typiska symtomet men idag vet vi att symtomen varierar mellan individer, inte minst mellan kvinnor och män. Smärtan i bröstet kan variera och kännas svår, djup och sprängande, mitt i bröstet eller ibland som ett band över bröstet. Den är ihållande och kan vara olika stark samt kan stråla ut till en arm eller båda, eller till hals, nacke, käkar, mage eller rygg. Smärta som sitter i minst 15 minuter och kombineras med hjärtklappning, illamående, kallsvett, andnöd, yrsel eller svimning ökar sannolikheten för att det är en hjärtinfarkt. Värk i käkarna eller skulderpartiet, ont i magen, andnöd och orkeslöshet, stark trötthet, yrsel eller illamående, allt detta kan ibland också vara symptom på hjärtinfarkt. Samtidigt känner man sig ofta mycket rädd och har ångest. Upp till 40% av kvinnor får inte de typiska bröstsmärtorna, säger Karin Schenck-Gustavsson, överläkare och professor i Kardiologi.
-Som kvinna kan man känna sig väldigt andfådd, känna sig jätte sjuk och ha ont i musklerna. Det är svårt för att det inte är de typiska symtomen men om man känner sig väldigt sjuk så ska man söka hjälp. Då ska man alltid ringa efter ambulans, 112.

Vad gör jag om någon klagar på symtom för hjärtinfarkt?

  • Ring 112 omedelbart.
  • Fråga om personen har någon medicin.
  • Om ingen medicin, ge acetylsalicylsyra.
  • Sätt personen i ett hjärtläge, i ditt knä eller mot en vägg.  (bilden nedan)
  • Lossa på åtsittande kläder.
  • Öppna ett fönster eller dörr för nytt syre.
  • Stanna hos personen och tala lugnt.
hjärtläge hjärtinfarkt
Hjärtläge – I denna position slappnar lungor och hjärtat av som mest.

Livslängd efter hjärtinfarkt – Kan jag leva som vanligt igen?

Efter tre−fyra veckors sjukskrivning börjar de flesta arbete igen och kan återgå till ett normalt liv med bilkörning, resor och sexuellt samliv. Det är dock avgörande att man genomför de livsstilsförändringar som läkaren ordinerat som rökfrihet, fysisk träning och nyttig kost. Patienten måste ta sina mediciner enligt läkarens ordination då det är viktigt att blodtryck och blodfetter hålls på en låg nivå. Det är också viktigt att minska stressen i vardagen eftersom stress påverkar risken för hjärtsjukdom. Vad tycker du är viktigt? Prioritera det och säg nej till annat. Oro och nedstämdhet är vanliga reaktioner efter en hjärtinfarkt, men brukar försvinna efter ett par veckor. Om nedstämdheten övergår i depression bör man emellertid snabbt få diagnos och behandling.

Är jag i riskzonen för att drabbas av hjärtinfarkt?

Vem som helst kan drabbas av hjärtinfarkt, ung som gammal, man som kvinna. Men ju äldre vi blir desto större är risken. Diabetes och ärftliga anlag har också betydelse.  Det finns de faktorer du faktiskt kan påverka.  Så som rökning, stress, högt blodtryck, övervikt och fetma och förhöjda blodfetter. Alla dessa faktorer, tillsammans eller var för sig, snabbar på åldrandet av kärlen. Så se över din livsstil och minska risken för hjärtinfarkt genom att sluta röka, motionera mera, ändra matvanor och minska stressen.

Källa: Hjärt-lungfonden.se
Nyhetsmorgon, intervju med Karin Schenck-Gustavsson

hjärt-lungräddning
Gå en HLR utbildning och lär dig rädda liv

24 åriga Theo Ekholm överlevde hjärtinfarkt och hjärtstopp

24 åriga Theo Ekholm levde livet och kvällen den 14 juni 2014 skulle bli den bästa på länge. Sommaren var äntligen här med värme, glada människor, fotboll och skön musik. Men den ljumna grådisiga kvällen blev inte som Theo hade tänkt sig. Svetten pärlade sig i pannan, folkvimlet försvann allt längre bort och musiken tystnade. Theos liv vändes upp och ner och hjärtinfarkt var ett faktum. Läs Theos historia

hjärtinfarkt hjärtstopp
Theo drabbades av hjärtinfarkt och hjärtstopp

Hjärtstartaren känner hjärtverksamheten

En hjärtstartare är enkelt uttryckt en maskin som känner av hjärtverksamheten hos en människa och om det är nödvändigt kan leverera en strömstöt mot hjärtat och på så sätt återställa den normala rytmen och få hjärtat att slå igen.

AED ger instruktioner vid hjärtstopp

Hjärtstartare (även kallad defibrillator eller Automatisk Extern Defibrillator, AED) som finns tillgängliga i samhället är enkla att använda och kräver inga egentliga förkunskaper. De är i stort sett självinstruerande och hjälper och vägleder användaren genom de olika moment som ska ske, en del ger även instruktioner i hur hjärt- och lungräddning ska utföras korrekt. Det finns ett flertal olika hjärtstartarmodeller på marknaden men de har närmast samma funktioner och ser förhållandevis lika ut.

Hjärtstartarpaket 9
Hjärtstartarpaket – klicka på bilden

Försäkring för hjärtstartare – Utan självrisk!

Vågar jag placera hjärtstartaren i trapphuset, i föreningslokalen eller offentligt utomhus?

– Svaret är JA! När du handlar av oss ingår nämligen en unik försäkring för din hjärtstartare. Om den mot förmodan skulle bli stulen eller skadad, då får du en ny! Helt utan självrisk!
Dessutom ersätts batterier och elektroder om den har använts vid ett hjärtstopp.

Detta gör det möjligt att få fler hjärtstartare placerade där det verkligen behövs!

Försäkring hjärtstartare