Theo hjärtstopp
· HLR

24 åriga Theo Ekholm överlevde hjärtstopp

24 år och ser livet rinna ut

24 åriga Theo Ekholm levde livet och kvällen den 14 juni 2014 skulle bli den bästa på länge. Sommaren var äntligen här med värme, glada människor, fotboll och skön musik. Men den ljumna grådisiga kvällen blev inte som Theo hade tänkt sig. Svetten pärlade sig i pannan, folkvimlet försvann allt längre bort och musiken tystnade. Theos liv vändes upp och ner och hjärtinfarkt var ett faktum.

Föll ihop i hjärtinfarkt under Petters spelning

Denna morgonen vaknade Theo upp med ett extra stort leende på läpparna. Idag var inte vilken dag som helst. Theos idol Petter skulle spela som huvudartist på festivalen “Popkalas” och innan dess skulle vännerna heja fram det lokala fotbollslaget som spelade hemmamatch. Tidigare på dagen mötte Theo Petter på stan och där blev såklart Theo om än mer taggad på att få höra sin idol uppträda. Efter fotbollsmatchen gick vännerna tillsammans till festivalen och väntade med spänning på att Petter skulle kliva upp på scen. Klockan var ca 22:00 och Petters musik pulserade ur högtalarna, allt var perfekt. Men helt plötsligt gick känslan från att vara den bästa kvällen till den värsta.
– Mår du bra? Frågade Theos kompis och fortsätter. Du ser lite blek ut och svettig ut.
– Nej, jag mår inte så bra, svarade Theo.

Tillsammans tog de sig bort från den folktäta konserten. Väl ute ur vimlet hade Theo blivit sämre, han började få tungt att andas och var tvungen att lägga sig ner. En vakt kom fram och såg direkt att det inte bara var en ungdom som druckit för många öl på en festival, det här var allvarligare än så och larmade 112.

Theos möte med idolen Petter tidigare under dagen

112 fick fel prioriteringskod

Trots att vakten berättade om krisläget för 112 operatören dröjde det länge innan de kom på plats. Ambulansföraren hade uppfattat att det låg en ung kille på marken på en festival och troligtvis gjort sin egen tolkning. Alltså, en kille som hade druckit för mycket alkohol var inte en hög prioritering. Fler vänner har efter denna kväll berättat för Theo att de mött en ambulans när de var på väg från Petters spelning, så även att Theo inte har en klar tid för sig på hur lång tid det tog så förstår vi i alla fall att det tog mycket längre tid än vad det borde ha gjort. När ambulansen väl kom på plats ville de att Theo skulle blåsa i alkoholmätaren. Krafterna var så svaga hos Theo att han inte kunde få ut tillräckligt med luft för att få ett svar på mätaren. De bad honom försöka igen men det gick inte. Vännerna började bli irriterade och sa om igen att det är något annat, det är inte relaterat till alkohol.

Överlevde hjärtstopp – Mitt liv spolades i bilder

Ambulanspersonalen förde in Theo i ambulansen, de kopplade på honom EKG och det visade sig då att vännerna talade sanning. Alkohol hade inte skapat detta tillstånd. 24-åriga Theo hade fått en hjärtinfarkt. Ambulansen körde till det lokala sjukhuset och Theo fick blodförtunnande men man märkte att det inte fick den effekten som man ville ha och mer kunde man inte göra för Theo just där. Istället åkte ambulansen i ilfart till Helsingfors sjukhus 1h bort.

– Jag ser mitt liv spolas i bilder, sa Theo till sin mamma som hade hunnit sluta upp vid det lokala sjukhuset.
“Du får inte somna” hörde Theo en ambulanssjuksköterska säga när de närmade sig sjukhuset. Theo försökte pumpa med sin hand för att hålla sig vaken men handen blev svagare och synen blev allt suddigare. Nu var det riktigt allvarligt! på Uppfarten till sjukhuset slutade Theo andas och hjärtstopp var ett faktum. En hjärtstartare kopplades upp på Theos bröst, efter första chocken hände ingenting, han andades fortfarande inte. Men Theo var inte redo att lämna sitt liv på jorden, han fick en andra chock av defibrillatorn och den svarade han på. Theo var vaken!

Spelade fotbollsmatch en månad efter hjärtstopp

Har du någon bakomliggande sjukdom?
– jag har aldrig haft något hjärtfel eller någon allvarlig sjukdom.

Hur lång tid låg du kvar på sjukhuset?
– Jag låg där i 14 dagar. De körde uteslutningsmetoden och testade mig för allt.

Har du fått veta varför det hände dig? Hittade läkarna något som kan ha utlöst hjärtinfarkten?
– Nej, ingen har kunnat berätta för mig varför just jag drabbades av hjärtinfarkt och hjärtstopp.

Det är nu sex år sedan du drabbades av hjärtstopp, hur lång tid tog det för dig att återhämta dig?
– Det gick nog ganska snabbt. En månad efter spelade jag fotbollsmatch. Åskådarna blev lite chockade och fundersamma då de trodde att jag var död, säger Theo.

HLR utbildning med jobbet

Måndagen den 12 april 2021 kom Theo med båten från Finland till Saltsjö-Boo utanför Stockholm för att jobba inom järnvägselektrifiering på Ratatek. Måndag till torsdag jobbar han med ett härligt gäng innan det är dags att sätta sig på båten hem till Finland och familjen igen över helgen. Denna måndag skulle komma att väcka en del minnen från sex år tillbaka. Efter sex timmar med utbildning i Brandfarliga Arbeten var det dags för kurs i hjärt-lungräddning.

Det var jag, Erica, som skriver denna artikeln som höll i utbildningen och ovetandes om vad Theo hade varit med om berättade jag i början att hjärtstopp och hjärt-lungräddning är ett tung ämne och om någon har varit i en situation där hjärt-lungräddning har behövt utföras och man tycker det är jobbigt när minnen rivs upp så får man självklart gå ifrån kursen och ta en paus tills dess man känner sig redo igen. Jag märkte hur Theo och kollegorna runt honom log lite och kollade på honom. Men det var först när vi gick in på ämnet hjärtinfarkt som Theo berättade vad han varit med om.

Hur kändes det för dig att göra hjärt-lungräddning på övningsdockan?
– Mina tankar var mera åt varför jag inte har gått en HLR-utbildning tidigare. En ganska lätt utbildning för att rädda liv.

Livet efter hjärtstopp

Du var 24 år när ditt liv vändes upp och ner, idag är du 30 år. Hur mår du idag?
– Idag mår jag toppen. En utbildning från yrkeshögskola och fast jobb, flickvän, hund och ett liv jag trivs med.

Har ditt liv och du förändrats något?
– Mitt liv har inte förändrats så mycket som jag tänkte det skulle förändras efter de första dagarna på sjukhuset. Visst har det förändrats, hur jag ser på folk och tänker om andra. Idag tänker jag mera att jag inte har en aning om vad någon annan går igenom eller har gått igenom. Min infarkt var en ganska snabb upplevelse som ändå förändrade mitt liv till en viss mån medan andra människor har livslånga sjukdomar eller andra problem genom livet.

Uppskattar du livet mer idag än när du var 23 år?
– Jag uppskattar livet mera idag än före infarkten och jag känner mig gladare. Jag försöker också ta livet lite mera med humor och inte så allvarligt. Visst är livet allvarligt men jag har lärt mig att livet kan ta slut väldigt fort.

Tre snabba med Theo

Vilken musik lyssnar du på?
– Jag lyssnar fortfarande en hel del på Petters musik. Annars rap, rock och det mesta egentligen.

Vilken serie/film kollade du på senast?
– Serien Snabba Cash, igen.

Vad vill du göra när coronapandemin är över?
– När pandemin är slut vill jag sitta på en sandstrand, blicka ut över ett okänt hav och ha en svinkall öl i handen.

Av: Erica Ronnysdother