Drunkningsolycka
· HLR

Alla kan drunkna – ingen borde!

Varje år får omkring 6 000 personer hjärtstopp i Sverige och den vanligast orsaken till hjärtstopp hos vuxna är att hjärtat slutar fungera, i många fall handlar det om att personen drabbats av en hjärtinfarkt. En annan orsak till hjärtstopp är att andningen slutar att fungera. Det kan bero på olika faktorer, till exempel luftvägsstopp (sätta i halsen), kvävning, allvarliga luftvägsinfektioner eller drunkning. Andningsstopp kan leda till syrebrist i kroppens vävnader och organ, inklusive hjärtat, vilket kan resultera i hjärtstopp.

Livsviktig kongress med HLR-rådet

För att sätta fokus på det förebyggande arbetet kring drunkning och vad vi ska fokusera på vid livräddning till följd av drunkning arrangerade HLR-Rådet tillsammans med Svenska Livräddningssällskapet HLR 2023, en innehållsrik och livsviktig kongress om drunkning och hypotermi (kraftig nedkylning). Vi var omkring 450 deltagare som samlades på Hotell Tylösand i två dagar. Halmstads stolthet Livräddarna i Tylösand var både lokala värdar och stod för andra dagens spektakulära uppvisning på stranden. Under övningen visade inte bara vädret upp sig från sin bästa sida utan även vikten av att samverka för att rädda liv. Under övningen deltog livräddare, blåljus, räddningsdykare, drönare, Sjöräddning, Kustbevakningen och Marinen. 

livräddarna i tylösand
Mäktigt att få se samverkan av vattenlivräddning

Utöver uppvisningen bjöds vi på ett digert program och föreläsningar av experter i ämnet.  Inledningstalare var Joost Bierens från WHO, som talade om ”The global burden of drowning” eller bördan för världen och den enskilde vid drunkning. 

drunkning tylösand
HLR kongress 2023 tylösand

320 000 drunkningsfall årligen enligt WHO 

Drunkning är en global hälsoutmaning och statistik från Världshälsoorganisationen (WHO) visar att drunkning är en av de vanligaste dödsorsakerna globalt och att cirka 320 000 drunkningsfall rapporteras årligen. Enligt Svenska Livräddningssällskapets (SLS) Generalsekreterare, Mikael Olausson, som också var en av talarna drunknar cirka 400 personer årligen i Sverige och av dessa dör hälften och resterande överlever med eller utan skador. Globalt sätt ligger vi i Sverige bra till men när Svenska Livräddningssällskapet 1898 startade att samla in drunkningsstatistik kring omkomna var siffran avsevärt mycket högre så man kan väl säga att det går åt rätt håll även om SLS nollvision fortfarande ligger långt borta. Som Mikael säger ”Anyone can drown, no one should!”

drunkning tylösand övning
HLR i vatten drunkning

Tårarna rinner när SOS-alarm operatören Jenny berättar  

Statistik är bra för att inse omfattning, en inblick i räddningsdykaren, ambulansen eller akutläkarens vardag är lärorikt, att presentera handlingsplaner och visa upp handgrepp är nyttigt men det som sätter sig fast efter dessa dagar är de starka berättelserna från de som tyvärr upplevt drunkningens börda på första parkett. 

Jag får torka insidan av glasögonen flera gånger när Jenny Henninger berättar om när hon själv sitter som sjuksyrra på SOS Falun och en adress som hon allt för väl känner igen dyker upp på skärmen, hennes egen och rubriken är ”Drunkning barn”. Hon berättar om mardrömmen om att på en sekund bli anhörig med egen erfarenhet om att det som nu hänt inte brukar sluta positivt.  

Men både Jennys, senare Leo och Linn Wågbergs gripande berättelser som vi får ta del av, visar vikten av att inte ge upp och mot alla odds kan man överleva.  

Leo överlevde hjärtstopp mot alla odds, var död i 6 timmar

Leo var med om en kanotolycka som resulterade i att han var under vatten i 2 timmar och 20 minuter, hjärtstopp i 6 timmar och HLR utfördes i 3,5 timmar. När Leo går upp på scenen och berättar att han idag lever ganska opåverkad av det som hände i det 5 gradiga vattnet 16 juni 2015 är torkservetten till glasögonen där igen. Han har problem med närminnet och en muskel i benet gör att han har svårt att springa – ”men det vill jag ju inte göra i alla fall”. 

Drunkningsolycka

Stockholms kommun tar bort bevakning på badplatser 

Under andra dagen har vi två parallella program där ena delen är inriktat mot sjukvården och den andra delen som undertecknad deltar i innehåller en blandning av information om SLS förebyggande arbete med sommarsimskola, hur klimatförändringarna kan påverka antalet drunkningsolyckor och vikten av bevakade badplatser, som finns i en bråkdel av alla kommuner som har vatten. Man skäms som stockholmare att kommunen i fjol testade bevakning vid sex större badplatser med bra utfall men till i år valt att på grund av resursbrist ta bort bevakningen.  

Plötsligt händer det – Då måste du starta HLR! 

Andra dagen fortsätter med goda exempel där hela kedjan har hållit, med kedjan menas hela förloppet från den som ringer in larmsamtalet, påbörjar HLR på plats och den akuta vården i ambulans och på sjukhus. Flera gånger betonas det vikten av att vi som är den första länken i kedjan, lekmän i samhället, som av någon anledning ”råkar” vara i närheten när något händer och med kanske enbart ett par timmars utbildning gör skillnad! Tänkte man på det när man tog bort bevakningen vid de kommunala badplatserna i Stockholm? Vid en av luncher hamnade jag bredvid en trevlig akutläkare vid ett stort sjukhus och vi talade just om sanningen i att om inte någon ute på plats startar HLR så har han ingen chans att rädda liv på sjukhuset, det är för sent många gånger. 

ambulans livräddning
livräddarna i tylösand

Stella låg under vattenytan i 83 minuter – överlevde mirakulöst

Man kan höra en knappnål falla i salen när mamma Annica berättar om dagen innan julafton 2010 när hennes 7 åriga dotter hamnar under ytan i det iskalla vattnet. Stella hade ritat en skattkarta och skulle ut och leta, när hon plötsligt hamnar under vattenytan och blir liggande där i 83 minuter. Sökningen efter Stella var omfattande och när blicken från en ytbärgare med strålkastare drog sig till en rosa jacka började livräddningen. Stella hissades upp i en helikopter och transpoterades till Sahlgrenska i Göteborg. Hennes kroppstemperatur var endast 13 grader och man höll på att förlora henne. Alla i salen undrar såklart hur det gick för Stella och när hon äntrar scenen och stolt visar upp en bild på sin balklänning från studentbalen är det åter igen dags att torka både insidan och utsidan på glasögonen.

Varje del av kedjan som räddar liv vid drunkning måste hålla!