barn-hlr hjartstartardagen
· HLR

INTERNATIONELLA HJÄRTSTARTARDAGEN

World Restart a Heart (WRAH) Hjärtstartardagen, är dagen då vi tänker extra mycket på de hjärtan som slocknat och de hjärtan som fått en andra chans. Hjärtstartardagen inträffar den 16 oktober men under hela veckan har vikten av hjärt-lungräddning uppmärksammas på olika sätt runt om i världen. Dagen är till för att fler ska få kunskap om HLR och öka medvetenhet kring plötsligt hjärtstopp. På så vis hoppas vi kunna öka överlevnaden i samhället vid hjärtstopp.

Restart A Heart instiftades av 2012 av ERC (European Resuscitation Council) med stöd av EU Parlamentet och instiftades som World Restart A Heart av ILCOR (International Liasion Committee On Resuscitation) 2018.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är hjartstartardagen-2020-1024x1024.jpg

Brandfast uppmärksammar hjärtstartardagen

Idag tog vi tillfället i akt och åkte till Tyresö stadspark för att lära ut livsviktig kunskap. Barn och vuxna kom för att ställa frågor om första hjälpen, öva på luftväggstopp och kompressionernas takt och djup. Det var en fantastisk fredagsstämning med låten “staying alive” på högsta volym och flera 100 kompressioner utförda. Dagen var väldigt uppskattat av Tyresöborna och vi lämnade parken med ett brett leende i vetskap om att fler kan rädda liv vid ett plötsligt hjärtstopp samt att många föräldrar känner sig trygga hemma vid matbordet med sina små barn som studsar upp och ner när de äter.


barn-hlr hjartstartardagen
Oscar och Eleonora 1,5 år var först ut i förmiddags. Oscar har nu fått med sig kunskap om barn-HLR.
hjärtlungräddning barn och bebis
Angelica och Linnéa lär sig livsviktig kunskap. Anglica ska snart bli moster och Linnéa har tre barn, varav lilla Nour 6 månader i vagnen.
luftvägsstopp barn
Om Ella 1,5 år sätter majskakan i halsen har mamma nu koll på hur hon ska agera efter att ha tränat på luftvägsstopp.

Gå en kurs i hjärt-lungräddning

Vid ett hjärtstopp är tiden kritisk.
Men om den drabbade kan få HLR inom 1 minut och en hjärtstartare inom 3-5 minuter, ja då ökar överlevnaden med ca 70%
På våra kurser går vi igenom funktionerna hos en hjärtstartare. Ni får öva med riktiga övningshjärtstartare och träna olika scenarion för att bli rustade för en nödsituation.
Du lär dig vad som orsakar ett hjärtstopp och hur en hjärtstartare kan få hjärtat att återgå till normal funktion.