Mikael drabbades av två Stroke inom två månader vid 32 års ålder!
Mikael Sandström, 34, från Älta, Nacka, en älskad make, en hängiven far till tre underbara barn – Oliver, Sam och Julie samt den fyrbenta familjemedlemmen Tasha. Mikael är en man som inte låter sig nedslås av livets prövningar. Han är en person som alltid hittar ljuset i mörkret och som kämpar med en oövervinnerlig optimism.
När vi träffar Mikael och Josefine för att höra deras historia, är det som om vi öppnar en bok med sidor fyllda av mod, uthållighet. Det är en berättelse om kärlek som vägrar att ge vika för livets motgångar.
– Vi träffades 2012 och under dessa år har vi förlorat ett barn, sörjt, gift oss, fått tvillingar, mycket glädje och sorg och sen kom Mickes strokes där livet vändes upp och ner igen. Vi fick även en dotter förra året och idag är Micke fullt återställd och det trodde vi aldrig vid dag ett, berättar Josefine.
Den första stroken: En chockerande vändpunkt
När Mikael drabbades av sin första stroke 17 december 2021 var han endast 32 år gammal och mitt i småbarnsåren med tvillingar och karriär. Trots att han inte förstod vad som hände med honom, agerade hans mamma och svägerska snabbt när Mikael började sluddra och prata osammanhängande och ringde 112. Deras snabba insats, Mikaels unga ålder och fysiska kondition samt viljan att kämpa för att komma hem till familjen räddade honom från att möta en än mer fruktansvärd utgång.
Såhär i efterhand har jag reflekterat över att jag var extremt stressad, sov dåligt och var trött en längre period. Kroppen kom aldrig till ro och jag var ständigt uppe i varv. När jag fick min första stroke kände jag en extrem trötthet och en extrem huvudvärk, stark smärta bakom höger öga som inte släppte, ett molande tryck.
Mikael Sandström
Josefine reflekterar över Mikael med en värme i rösten.
-Micke är världens bästa pappa till våra barn. Jag har aldrig träffat en annan man som är så mån om andra än sig själv. Han vågade inte berätta att han mådde dåligt för att inte oroa mig eller lägga mer stress på mig. Han höll sitt lidande för sig själv tills kroppen till slut sa ifrån. Man tänker att sånt här händer inte oss, och absolut inte unga personer. Min man var ju frisk! Så när vi fick diagnosen vändes hela världen upp och ner. Det kändes som en mardröm jag inte kunde vakna upp ur, berättar Josefine.
Familjen fick inte vara nära på grund av pandemin
Rehabiliteringsprocessen var en utmaning inte bara för Mikael, utan också för hans familj. -Jag kunde inte jobba, bodde på rehabiliteringshem i Sköndal, det var pandemi och jag fick inte träffa någon, säger han med eftertanke. Hans familj var rädda och chockade, och det tog tid för dem att vänja sig vid de förändringar Mikael genomgick.
När Mikael låg på sjukhuset kämpade Josefin med många frågor och känslor, från rädsla för framtiden till den tunga bördan att upprätthålla en normal vardag för barnen. Frågor som Josefine brottades med var; Kommer Micke kunna gå/se/prata igen? Kommer han bli återställd på något vis? Hur ska det gå ekonomiskt? Många tankar och ovisshet gjorde att hon bröt ihop dagligen för att hon inte visste hur framtiden skulle se ut.
-Det var mycket osäkerhet kring hur hans återställning skulle bli och hur lång tid det skulle ta, säger hon. Men trots alla utmaningar höll Josefine och Mikael fast vid varandra och stöttade varandra genom glädje och sorg.
För Josefine var stödet från familj och vänner ovärderligt under denna tid. De var där för att laga mat, ta hand om barnen och erbjuda en axel att luta sig mot när det behövdes som mest. “De gjorde så att jag orkade med, de är guld värda”, säger hon tacksamt.
Svår återhämtning med förlamning i höger sida
Under Mikaels återhämtning mötte han flera utmaningar som han fick kämpa med.
-En av de största var att jag förlorade mycket av användningen av höger sida av min kropp, vilket gjorde vardagliga aktiviteter väldigt krävande eftersom jag var tvungen att förlita mig mycket på min vänstra sida. Jag hade svårt att gå, höger benet var tungt och släpade efter. Jag fick mycket stöd och hjälp från fysioterapeuterna på sjukhuset som gav mig behandling, saker som tidigare känts små och banala var plötsligt ett stort hinder, berättar Mikael
-Dessutom led jag av extrem trötthet, och även enkla uppgifter som att läsa kändes överväldigande och tungt, säger han. Men trots dessa hinder bestämde han sig redan på sjukhuset för att göra allt han kunde för att komma tillbaka till en så normal tillvaro som möjligt. Idag äter Mikael mediciner och går på regelbundna kontroller hos vårdcentralen. Han försöker hålla sin vikt stabil och dricker i precis ingen alkohol. I både arbete och på fritiden håller han igång den fysiska konditionen.
Efter ett halvår kunde jag leka med barnen som vanligt
Mikael berättar med lågmäld röst att de sex månaderna var tunga och mycket var ovisst för ingen visste hur mycket han skulle bli återställd. Han återgick till jobbet efter ca 1 år, idag arbetar han heltid.
-Jag kände att jag kunde leka med barnen ca två veckor efter att jag kom hem, men inte i samma utsträckning som tidigare då jag blev mycket trött fort. Idag lever jag ett underbart liv med familjen och är tränare i Sam och Olivers fotbollslag. Nu vill jag vara den bästa pappan jag kan för mina barn och vara närvarande, ta en dag i taget och inget för givet.
Josefines styrka hjälpte Mikael i återhämtningen
Under hela återhämtningsprocessen spelade Josefine och barnen en avgörande roll i Mikaels framsteg och välmående. Deras kärlek, stöd och tålamod var en oöverträffad tillgång i hans kamp mot strokar. Josefine, som stod vid Mikaels sida genom varje steg av hans återhämtning, var en oumbärlig källa till styrka och inspiration. Hennes ovillkorliga kärlek och hängivenhet till Mikael och deras barn var en påminnelse om den obegränsade kraften i familjen och gemenskapen.
Sökte stöd hos barnpsykolog
Familjen pratade dagligen i telefon och barnen fick facetimea. Josefine berättar att den ena sonen är ganska tystlåten när han tycker att något känns jobbigt så hon sökte stöd hos barnpsykologer för att få verktyg om samtal med barnen. Hon minns en speciell händelse när hon satt i bilen, bara Josefine och han.
–Jag frågade honom om det är något han vill fråga mig om pappa. Det enda han kunde få ut var ”Kommer pappa att dö?”. Då gick mitt hjärta sönder och det var nog då som jag insåg att ”ja, pappa kunde ha dött, men han gjorde inte det”, det sa jag givetvis inte till honom utan jag svarade nej och sen grät vi båda två.
Den andra stroken: En välbekant strid
Bara två månader efter den första stroken drabbades Mikael av en andra. Den första stroken, en kombination av hjärnblödning och propp, överrumplade honom med en extrem trötthet och en kraftig huvudvärk, medan den andra stroken, bara två månader senare, lämnade honom med igenkännbara symtom som snabbt identifierades. Med hjälp av Josefine och andra nära och kära lyckades de agera snabbt och ringa ambulansen, vilket resulterade i att Mikael fick den medicinska hjälp han behövde i tid.
Återhämtning och framtidsplaner
Paret Sandström har tagit en dag i taget och aldrig tagit något för givet. Genom den svåra resan med strokar och rehabilitering lärde sig Mikael och Josefine ovärderliga livslärdomar som skulle forma deras syn på livet för alltid. De lärde sig att uppskatta varje ögonblick tillsammans och att inte ta någonting för givet. De lärde sig också vikten av att vara tacksam för det man har och att inte låta rädslan för framtiden hindra en från att leva fullt ut i nuet. Deras erfarenheter har gjort dem starkare som individer och starkare som ett par, och har inspirerat dem att omfamna varje utmaning med mod och öppenhet.
Det var mycket osäkerhet kring hur Mikaels återställning skulle bli och hur lång tid det skulle ta men Mikael vägrade ge upp. Trots svårigheterna med att använda höger sida av sin kropp och den överväldigande tröttheten fortsatte han att kämpa.
-Jag bestämde mig redan på sjukhuset för att göra allt för att komma tillbaka, säger han. Hans mål nu är mer realistiska och fokuserade på att vara närvarande för sin familj och ta varje dag som den kommer.
Avslutande råd och tankar från Mikael och Josefine
Mikaels tankar som strokepatient
-Man ska inte lyssna på läkarna så mycket, de sa mycket negativa grejer och det behöver man inte ha med sig. Utan man ska lyssna på sin kropp själv och av egen erfarenhet ska man vara ihärdig, ha lite tur och samtidigt ha en jäkla vilja. Jag skulle vilja säga att hur illa det än är och hur illa det än ser ut så ska man inte ge upp, det är du till 100% som bestämmer och ingen annan.
Josefines tankar som anhörig
-Det är okej att känna 10 000 saker, man får va arg, man får va ledsen och orolig och bryta ihop. Man får även vara den som biter ihop och tar sorgen sen. Det viktigaste att veta är att alla sörjer olika och hanterar saker olika. Man måste ha tålamod när de kommer hem från sjukhuset och rehabiliteringen. Tålamod är egentligen min sämsta egenskap, men Micke har lärt mig mycket om livet och gjort mig till en bättre person på det stadiet då vi pratade med varandra hela tiden under hans period på sjukhus och rehab. Han involverade mig i allt och lämnade inget osagt. Man måste våga be om hjälp och våga tacka ja till hjälp när man går igenom något tufft. Jag fick mycket stöd från familj och vänner och de gjorde så att jag orkade med, de är guld värda.
Vem är Mikael?
Namn: Mikael Sandström. Smeknamn Micke, Mike.
Ålder: Nu 34 år. Vid stroke 32 år.
Familj: Fru, 3 barn (Oliver, Sam och Julie), hunden Tasha.
Bor: Älta, Nacka.
Jobbar: Bravida Sprinkler AB
Fritidsintressen: Att ta hand om min familj, titta på sport.
5 snabba med Micke
- Hockey eller fotboll
- Hammarby eller Djurgården
- Sommar eller vinter
- Muskö eller Älta?
- Hemmamys eller party?
Vad är en Stroke?
I Sverige drabbas ca 25.000 personer av Stroke varje år, en person var 20:e minut. Medelålderns för insjuknande är 75 år men hela 20% är under 65 år. Stroke, även känt som slaganfall, är en allvarlig folksjukdom som uppstår när en del av hjärnans nervvävnad drabbas av syrebrist, vilket leder till plötsliga och ibland oväntade symptom. Dessa symtom kan utvecklas snabbt, på bara några sekunder eller minuter, eller gradvis över ett dygn eller längre tid. Det är viktigt att känna igen tecknen på stroke och agera snabbt genom att ringa 112.
Symtom på Stroke
Stroke är oftast orsakad av skador på ena hjärnhalvan, vilket resulterar i symtom som påverkar motsatta kroppshalvan. Insjuknandet kan ibland ske under natten eller personen kan vakna med symtomen. Det är avgörande att inte ignorera symptomen eller hoppas att de försvinner med vila, eftersom snabb behandling är avgörande för att minimera skadorna.
Typiska tecken på stroke kan vara plötslig förlamning eller känselbortfall på ena sidan av kroppen eller förlust av synfältet åt ena hållet. Det är dock viktigt att notera att symptomen kan variera mellan individer.
- Förlamning, kraftlöshet eller känselnedsättning i en kroppsdel.
- Talsvårigheter.
- Svårigheter att förstå vad andra säger.
- Synstörning.
- Yrsel.
- Kraftig huvudvärk.
Larma 112 vid Stroke
Vid misstänkt stroke är det viktigt att ringa 112 omedelbart. Behandling måste påbörjas snabbt eftersom skadorna i hjärnan kan utvecklas över tid. Ju snabbare patienten får behandling, desto bättre är chanserna att undvika allvarliga konsekvenser.
Ett enkelt sätt för allmänheten att identifiera stroke är att använda AKUT-testet (Ansikte Kropp Uttal Tid). Testet innebär att man observerar personens ansikte, kroppsdelar och tal för att upptäcka eventuella avvikelser. Om personen misslyckas med någon del av testet kan det indikera stroke, och då är det viktigt att snabbt ringa efter ambulans.
Akut-test vid Stroke
- A – Ansikte: Kan personen le och visa tänderna? Om mungipan faller, larma 112!
- K – Kroppdel: Kan personen hålla upp armarna i 10 sekunder? Om ena armen faller, larma 112!
- U – Uttal: Kan personen säga en enkel mening? Om personen sluddrar, larma 112!
- T – Tid: Varje minut räknas. Om någon av ovanstående misslyckas, Larma 112!
Källa: Hjärt-lungfonden
Gå en kurs i första hjälpen och lär dig rädda liv!