· HLR

Vem som helst kan drunkna, ingen borde!

Juni, underbara sommarmånad är äntligen här! Är du som jag, har längtat efter solens strålande värme, picknickar på havsklipporna med horisonten som en tavla i vyn? De ljumma kvällsdoppen med vänner och familj i solnedgången. “Den blomstertid nu kommer” och studentmössor viftandes av lycka och frihet. Tyvärr kommer sommarens alla äventyr inte övergå till höstmys, upp kurad i soffan med levande ljus och en kopp te framför en spännande serie. Nej tyvärr kommer många personers liv ta slut i just, vad som skulle bli, ett sommarminne vid vattnet.

Hur många dör av drunkning varje år?

I Sverige omkommer omkring 100 personer varje år i Sveriges vatten. Händelserna är fördelade på alla 12 månader och dödsolyckor på is är en vanlig orsak under vinterhalvåret men man ser en klar höjning i antalet drunkningar under sommarmånaderna juni, juli och augusti. Här är bad den största orsaken följt av fritidsbåt och fiske. 

Är jag simkunnig?

Under Corona pandemin var det många badanläggningar som stängde under en väldigt lång period för allmänheten vilket har resulterat i att barn och vuxna inte har haft möjlighet att utveckla och bibehålla sina simkunskaper och vattenvana. Många vuxna har bilden av sig själv att de är simkunniga men det är få procent som faktiskt klarar kraven för vad simkunnig är. För att vara simkunnig ska du kunna falla i vattnet med huvudet under vattenytan och sedan simma 200 meter på djupt vatten varav 50 m ryggsim. Testa nästa gång du ska hoppa i vattnet. 

Svenska livräddningssällskapets tips för en vattensäker sommar.

• Bada och simma alltid tillsammans med andra simkunniga vuxna. Låt gärna någon stanna kvar på land för att övervaka.

• Ska du ”långsimma” inför kommande motionslopp? Jättebra, men gör det alltid längs med strandkanten eller mellan bryggor där du vet att du bottnar. Se till att göra dig synlig för andra på sjön.

• Tänk på att vattnet är relativt kallt inledningsvis på säsongen, särskilt efter den kalla och nederbördsrika våren.

• Kallt och strömt vatten påverkar kroppen mer än man anar och det går åt mycket energi för att behålla normal kroppstemperatur. Inled med korta intervaller för att sakta vänja kroppen vid såväl temperatur som vattenvana och uthållighet.


Exklusiv intervju med Lisa Nykvist – Med passion för vattenlivräddning

Jag har fått den äran att intervjua Lisa Nykvist från Nykvist Naprapati. Lisa är en helt otroligt ödmjuk och stark kvinna med otaliga timmar i vattnet. Liksom Brandfast brinner Lisa för att utbilda livräddare med mål att fler hjärtan ska få fortsätta slå. 
Jag ska inte hålla er på sträckbänken mer. Här följer intervjun med en av de coolaste tjejerna jag har träffat! 

1. Vem är Lisa Nykvist?

Jag kommer från Örebro men bott i Sthlm över 10 år. Driver till vardags min egen naprapatklinik och jobbar som coach och naprapat åt svenska militära landslaget i livräddning och marin femkamp. Jag jobbar även som utbildare för svenska livräddningssällskapet i vattenlivräddning, första hjälpen och HLR. 

2. Vad står på ditt schema just nu?

Just nu förbereder jag en livräddningsutbildning för Stockholm stad och även sommarens havslivräddningsutbildning nere i Tylösand, Halmstad.

3. Hur kom du in på just vattenlivräddning och hur länge har du hållit på med det?

Jag har tävlingssimmat i 10 år och därefter jobbat som badvakt. Då gick jag själv en vattenlivräddningsutbildning i pool och sen i hav 2007. Efter det har jag bevakat stranden i Tylösand varje sommar.

4. Vad är roligast med att utbilda i vattenlivräddning?

Att få dela med mig av min passion och kunskap och visa andra hur man kan rädda liv. 

5.  Vilken är den största utmaningen att livrädda i vatten?

Att du har ett annat element du måste behärska, vatten. Det kräver kunskap och övning!

6. Du har inte bara varit huvudcoach åt Svenska Livräddningssällskapet. Du är också coach och naprapat åt de svenska militära lagen i livräddning. Vilken är den vanligaste skadan du får ta hand om?

Fotledsstukningar, muskelbristningar och överbelastningsskador.

7. Hur tävlar man i vattenlivräddning?

Man har gjort tävlingsgrenar av livräddningsmoment både i pool och hav.

– Vad då för grenar?

Det finns finns grenar i poolen som räddning med fenor, bogsering av livräddningsdocka, hindersim. I havet räddning på bräda, surf ski, simning och springa snabbt på stranden.

– Tävlar man i lag eller enskilt?

Både och. 

8. Vilken är den roligaste tävlingen du har varit med på?

Militär OS i Sydkorea 2015 och Kina 2019 och VM i livräddning i Australien 2018.

9. Har du någon favoritstrand eller favoritland att tävla i?

Det måste ju bli Tylösand, Halmstad 🙂 (tätt följt av guldkusten i Australien)

10.  Har du själv hamnat i en situation någon gång där du behövt använda dina vattenlivräddarkunskaper?

Ja, både som badvakt i pool och som livräddare på stranden. Där har jag tex hjälpt till att rädda en familj som fastnat i en utström och inte kom in själva.

11. Vad kommer hända här näst för dig?

En sommar full med livräddningsutbildning och livräddning som sport!