Medicinskt ID

Medicinskt ID - Din mobila livräddare!

Ett medicinsk ID innehåller livsviktig information om dig som kan vara viktigt i en nödsituation, tillexempel om allergier, sjukdomar och mediciner.  När räddningstjänst anländer till en olycka kan de utan att låsa upp din telefon gå in på ditt medicinska ID och få reda på ditt hälsotillstånd och agera utefter det. 

Medicinskt ID – livsviktig information

Ett medicinsk ID innehåller livsviktig information om dig som kan vara viktigt i en nödsituation, tillexempel om allergier, sjukdomar och mediciner.  När räddningstjänst anländer till en olycka kan de utan att låsa upp din telefon gå in på ditt medicinska ID och få reda på ditt hälsotillstånd och agera utefter det. 

 

hjärtläge

 

Hälsoapp – mer användbar än många tror.

Många bryr sig inte om hälsoappen och den hamnar ofta i skymundan för sociala medier, poddar och tidsfördriv. Men den har flera viktiga funktioner, bland annat är det i din hälsoapp du skapar i ditt Medicinska ID så att det kan visas på låst skärm.

Iphone ser din hälsoapp ut såhär.

hälsoapp

Klicka sedan på ikonen längst ner till höger
och sedan “skapa medicinskt ID”.

medicinskt Id hälsoapp

 

 

Hjälp andra att hjälpa dig

Vi ponerar att du är diabetiker. Du blir låg och du är svår att kontakta. En person ser dig och frågar hur det är fatt men förstår inte riktigt vad du vill berätta. Då kan istället personen leta upp din telefon, gå in på ditt medicinska ID och där läsa att du är diabetiker och agera utefter det, ge dig något flytande sött under tungan eller under läppen samt förmedla vad det står mer i ditt medicinska ID till 112 för vidare hjälp.

Det är såklart inte bara de personer med sjukdomar som bör registrera sig. Att räddningstjänst får en möjlighet att veta din ålder, om du är gravid, vilken blodgrupp du tillhör eller om du tar några läkemedel är en otrolig hjälp i en nödsituation.

Fyll i alla fält – för att undvika missförstånd.

Om du inte har några sjukdomar eller allergier är det bättre du skriver det. Polisen tipsar på Facebook om att du kan skriva den internationellt kända förkortningen NKA, No Known Allergies, under allergier. Då vet räddningstjänsten att du inte har glömt något fält.

Nödkontakter – Vem vill du ska bli kontaktad när olyckan är framme?

Dina nödkontakter är de personer du vill ska kontaktas då du råkat ut för en olycka. När du själv ringer 112 kommer dina nödkontakter få ett meddelande och din aktuella plats kommer skickas till dem.

Hur ser jag mitt Medicinska ID på låst skärm?

Beroende på om du har en IOS-enhet eller en Android-telefon skiljer det sig aningen om hur du får fram ditt medicinska ID på låst skärm. För att kunna se ditt ID måste du först och främst skapa det i din hälosapp.

 

Nedan visar vi två sätt för att komma åt ett medicinska ID vid låst skärm på Iphone.

Håll ned sidoknappen och en av volymknapparna
för att komma till Medicinskt ID eller ringa ett nödsamtal.

sos nödsamtal på telefon

 

Swipa höger för Medicinkt ID eller Nödsamtal.

Medicinskt ID låst skärm

 

 

Du kan också trycka på hemknappen
för att komma till “Nödsituation”

Medicinskt-ID

Där du sedan klickar dig vidare till “Medicinskt ID”Medicinskt ID

 

Sidan kommer uppdateras med hur man går tillväga på andra telefoner. 

 

Lär dig ta hand om skadade och rädda liv – Gå en första hjälpen kurs med oss

I första hjälpen-delen lägger vi stor tyngd på akuta sjukdomsfall som diabetes, stroke, allergiska reaktioner m.m.första förband. Vi utför många praktiska träningar och blandar teori med grupparbeten.
Deltagarna får både praktisk träning och kunskap hur man bör agera i väntan på ambulans om olyckan är framme.

Vi kan även ta upp sådant som är aktuellt för ert företag vad gäller exempelvis olycksrisker och eventuella åtgärder vid en olycka.

Läs mer här