SMSlivräddare

SMSlivräddare - där din kompetens behövs!

Med hjälp av en app ser SMSlivräddare.se till att vår HLR-kunskap kommer till användning i vårt närområde. Du och jag kan göra skillnad och rädda liv!

SMSlivräddare – frivilliga räddare i nöden.

Hjärt- och kärlsjukdomar står för närmare 34 procent av dödsfallen i Sverige.
Av dessa får många ett plötsligt hjärtstopp och då är det bråttom, så bråttom att ambulansen sällan hinner i tid. Du och jag kan göra en livsviktig insats! Med hjälp av en app ser SMSlivräddare.se till att vår kunskap kommer till användning i vårt närområde.

 

Överlevnadssiffrorna vid plötsligt hjärtstopp stiger

Ca 10.000 personer får hjärtstopp utanför sjukhus, ca 6000 personer får påbörjad hjärt-lungräddning men bara 10% överlever. Påbörjas HLR inom de första minuterna ökar chansen till överlevnad med hela 70%. Som väl är stiger överlevnadssiffrorna år efter år och anledningen till det är flera. Dels har fler förstått vikten av att kunna utföra kvalitetsmässig hjärt-lungräddning och vi ser en ökad trend på att fler beställer HLR-utbildning.
Fler registrerar också sina hjärtstartare i hjärtstartarregistret så att vi snabbare kan nå dem och använda i skarpt läge. Men det finns också en annan stor anledning till att siffrorna ökar, speciellt i Stockholms län, Västra Götalandsregionen, Region Sörmland och Region Västmanland. Nämligen något som kallas för SMSlivräddare!

 

SMSlivräddare Foto: SMSlivräddare

 

30% ökning i HLR med frivilliga livräddare

När en person ringer till 112 för att larma om ett plötsligt hjärtstopp skickar SOS-operatören ut SMSlivräddare genom en app som den frivillige har laddat ner och registrerat sig på. Detta system användes redan 2010 som ett forskningsprojekt i Stockholm och resultaten var otroliga då mer än 30% fler hjärt-lungräddningar utfördes. En viktig detalj att veta är att en SMSlivräddare är en extra resurs i “Kedjan som räddar liv”. Ambulans och räddningstjänst är på väg oavsett om du tackar JA eller NEJ till uppdrag.

 

SMSLivräddareFotot: SMSlivräddare

 

Ca 17.000 frivilliga SMSlivräddare

Att vara SMSlivräddare är frivilligt och alla som är över 18 år och har gått en HLR-utbildning får registrera sig. I dagsläget är det ca 17.000 registrerade SMSlivräddare som är redo att rycka ut och göra skillnad i samhället. Ju fler län som ansluter sig till tjänster ju fler frivilliga har möjlighet att registrera sig och fler liv kan således räddas. Det skickas ut 30 larm vid ett plötsligt hjärtstopp. Ett gäng ombeds att ta sig direkt till platsen och utföra HLR och ett gäng ombeds hämta en hjärtstartare på vägen till hjärtstoppet. De flesta larm skickas med ett avstånd på 500-600m men ett larm kan komma med upp till 1800m avstånd. Via en karta i appen får du en enkel vägbeskrivning för att så fort som möjligt ta dig till adressen.
Eftersom tiden är kritisk – överlevnaden sjunker med 10% för varje minut som går – är SMSlivräddare en fantastisk möjlighet!
Du kan vara där inom ett par minuter och vara med om att rädda ett liv!

 

 

Gör skillnad – ladda ner SMSlivräddare idag

Vi uppmanar alla våra kursdeltagare i HLR att ansluta sig till SMSlivräddare. Har du gått en HLR-kurs de senaste två åren och vill vara med och förändra människors liv? Ladda ner appen via länk nedan.

Ladda ner appen för IOS-Iphone 

Ladda ner appen för Android

Läs mer om SMSlivräddare här

 

 

 

 

HLR SMSlivräddare

Behöver kunskaperna i HLR på företaget eller föreningen uppdateras? Boka en kurs med oss, vi kommer gärna till er och utbildar i livsviktig kunskap. Läs mer här om HLR utbildning.