hjärtinfarkt julafton
· HLR

Hjärtinfarkt ökar med 40% på julafton

Svensk forskning om ökad risk för hjärtinfarkter under julhelgen

Varje år dör omkring 4 700 svenskar av hjärtinfarkt i Sverige, och hjärtat är särskilt sårbart under julafton. En studie baserad på svenska data indikerar att antalet hjärtinfarkter ökar under julhelgen, med en särskild topp på julaftonskvällen.

Forskarna har analyserat över 280 000 hjärtinfarkter rapporterade till det nationella kvalitetsregistret Swedeheart och har funnit att risken för dessa händelser ökar med 15 procent under julen jämfört med perioder före och efter högtiden. Denna högre frekvens av hjärtrelaterade problem under julafton kan delvis kopplas till olika faktorer, inklusive stress, överflödigt intag av mat och alkohol, samt förändringar i rutiner.

Balansera hälsa och festligheter på julafton

Julafton är ofta förknippad med intensiva förberedelser, sociala aktiviteter och höga förväntningar, vilket kan leda till ökad stress och ångest. Stresshormoner som frisätts vid sådana tillfällen kan påverka hjärtat negativt och öka risken för hjärtinfarkt hos personer som redan har underliggande hjärtproblem.

Dessutom kan överdrivet intag av kaloririk mat och alkohol under julhelgen bidra till högre blodtryck och blodfetter, vilket ytterligare ökar risken för hjärtinfarkt. Människors förmåga att hantera sin hälsa och göra medvetna val kan därför spela en avgörande roll för att minska risken för hjärtproblem under denna festliga tid.

För att främja hjärthälsa under julafton och andra högtider är det viktigt att vara medveten om stressnivåerna, undvika överdrivet intag av ohälsosam mat och alkohol, och försöka upprätthålla någon form av fysisk aktivitet. Att skapa en balans mellan festligheter och hälsosamma vanor kan bidra till att minska risken för hjärtinfarkt och främja en mer hälsosam och njutbar semesterperiod.

Folkets upplevelse av stress och Hjärt-Lungfondens rekommendationer

En opinionsundersökning utförd av Hjärt-Lungfonden visade att sex av tio svenskar känner sig stressade inför julhelgen. Hjärt-Lungfondens generalsekreterare, Kristina Sparreljung, uppmanar allmänheten att söka lugn under juletid och understryker vikten av positivitet samt att undvika stress för hjärt-kärlhälsan. Källa: hjärt-lungfonden

hjärt-lungfonden logga

hjärtinfarkt julafton

Hälsosamma vanor under juletid

  1. Lägg ifrån dig telefonen
  2. Dela upp sysslorna
  3. Aktivera dig med rörelser i olika former
  4. Erbjud vegetariska alternativ
  5. Placera grönsakerna i början av julbordsbuffén


  1. Lägg ifrån dig telefonen
    Det är dags att ge mobilen en paus. Att lägga undan den och istället umgås med familjen eller fördjupa sig i en bok kan hjälpa hjärnan att koppla av från yttre intryck. Denna enkla handling kan minska stressnivån och positivt påverka sömnen.
  2. Dela upp sysslorna
    Gör julbak, städning och andra förberedelser till en gemensam aktivitet. Betrakta dessa sysslor som en del av den dagliga rörelsen och undvik långvarigt stillasittande. Studier visar att fysisk aktivitet inte bara främjar hälsan utan också reducerar ångest och stress.
  3. Aktivera dig med rörelser i olika former
    Ta tillfället i akt att dansa kring granen, Gå ut och bygg en snögubbe i snön eller ta en uppfriskande promenad. Varje rörelse och steg räknas, och för vuxna rekommenderas pulshöjande aktiviteter i minst 150–300 minuter per vecka med åtminstone måttlig intensitet. För barn gäller 60 minuter per dag.
  4. Erbjud vegetariska alternativ
    Ge julmaten en hälsosam twist genom att ersätta kött med vegetariska alternativ. Det finns mängder av recept och råvaror för att på ett enkelt sätt skapa ett festlig och mer hälsosamt julbord. Enligt rekommendationen bör vi begränsa intaget av rött kött och charkprodukter till högst 500 gram per vecka. Minska även på saltet så mycket som möjligt.*
  5. Placera grönsakerna i början av jubordsbuffén
    När du dukar fram julbordet, placera grönsaksrätterna i början av buffén. Målet är att konsumera minst 500 gram frukt och grönsaker varje dag. Genom att prioritera grönsaker kan du skapa en hälsosam balans i festmåltiden och främja välbefinnandet under julhelgen.