prestan aed ultra trainer
· HLR

Hjärtstartare – Träna hjärtstopp med Prestan AED Ultra Trainer!

Vad gör du om någon plötsligt faller ihop medvetslös framför dig? Vad gör du om du är första vittne till ett hjärtstopp? Det viktigaste är alltid att du gör något! Varje år drabbas ca 6000 personer av ett plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus och du kan vara länken för att personens hjärta ens ska ha en möjlighet att få fortsätta slå. Varje minut räknas!

Vad gör en hjärtstartare?

En hjärtstartare analyserar hjärtat och läser av hjärtats rytm med hjälp av klister elektroder som du fäster på den drabbades bara hud. En liten EKG-apparat kan man säga. Om hjärtat har en defibrillerbar rytm kommer hjärtstartaren vilja ge hjärtat en stöt. De flesta hjärtstartare i samhället är halvautomatiska, vilket betyder att den meddelar dig att trycka på en blinkande eller lysande knapp för att ge stöten. Det finns även helautomatiska hjärtstartare som ger en stöt automatiskt helt enkelt. Hjärtat kommer då förhoppningsvis gå tillbaka till sin normala rytm. Ibland visar den drabbade personen livstecken efter första stöten, ibland efter andre, tredje, fjärde och så vidare och ibland går det tyvärr inte vägen alls. Men du som första hjälpare ska bara lyssna på hjärtstartaren och följa dess instruktioner. 

Hur gör man med en hjärtstartare? 

Alla hjärtstartare i offentliga miljöer har en röst som berättar för dig hur du ska göra för att hjälpa personen som drabbats av hjärtstopp. Personen behöver ha bar hud, om personen har mycket brösthår behöver detta således rakas bort. En rakhyvel ska alltid finnas tillsammans med hjärtstartaren. Hjärtstartaren kommer att be dig placera elektroderna. På elektroderna finns det bilder för att du så enkelt och pedagogiskt som möjligt ska placera dem rätt. När hjärtstartaren har fått kontakt med hjärtat via elektroderna kommer rösten att säga ungefär “rör ej personen, analys pågår“. När analysen är klar kommer hjärtstartaren antingen att be dig ge en chock, eller endast fortsätta med hjärt-lungräddning. Efter två minuter HLR meddelar hjärtstartaren dig om att du åter igen ej ska röra personen på grund av att en ny analys på går. Så här fortsätter förloppet tills dess att personen visar tydliga livstecken eller att ambulanspersonal tar över. 

Träna HLR med hjärtstartare

Att övning ger färdighet, det är sedan gammalt. Detta gäller naturligtvis även övning med hjärtstartare. Det finns ingen lag på att du måste ha utbildning för att använda en hjärtstartare men det kommer helt klart hjälpa dig. Situationen är för de flesta väldigt stressande när det handlar om på liv och död. Det är alltid bättre att göra något än ingenting alls men ju mer förberedd du är, ju mer du har övat HLR med hjärtstartare ju större är chanserna är det att du faktiskt vågar agera. Och det allra viktigaste är såklart att chanserna för personen med hjärtstopp ökar om du som första hjälpare har kunskaperna i muskelminnet. Chanserna ökar, hör och häpna, med upp till 70% om hjärtstartare kopplas på inom 180 sekunder! Så att öva på att koppla upp en hjärtstartare är så otroligt viktigt!

Övningshjärtstartare Prestan AED Ultra Trainer

Jag älskar verkligen att använda Prestan AED Ultra Trainer på mina HLR-kurser. Hjärtstartaren är verklighetstrogen i sitt lilla format och deltagarna blir alltid så lättade när de har fått känna och klämma och lyssna på hur en hjärtstartare faktiskt låter och fungerar. Jag känner hur kurslokalen fylls med trygghet, tillit och en känsla av lättnad efter scenarioträningen. Lättnad över att ha testat och lättnad över att det inte var så avancerat som deltagarna trodde innan. 

prestan AEDnultra trainer övningshjärtstartare
prestan Aed Ultra trainer

Övningshjärtstartare med två språk

Jag håller en hel del utbildningar på engelska och då är Prestan AED Ultra Trainer klockren! Med ett enkelt knapptryck på baksidan av hjärtstartaren byter du från svenska till engelska. Oavsett om du håller kurser på engelska eller svenska kan det finnas de kursdeltagare som har engelska som första språk och tycker det är enklare att koncentrera sig och förstå en hjärtstartare på engelska. 

Övningshjärtstartare med barnläge

I 90% av fallen då ett barn har slutat andas fungerar ej hjärtstartare på grund av att det ej finns en defibrillerbar rytm. Oftast blir det ett andningsstopp då ett barn sätter i halsen, ett barn drunknar eller är med om ett trauma. I dessa lägen vill ej hjärtstartaren ge en chock utan det är helt avgörande med HLR för barnets överlevnad. Men enligt de senaste riktlinjerna från HLR-rådet ska hjärtstartare kopplas på ett barn om det finne en i närheten. Dock får detta aldrig bidra med en fördröjning av hjärt-lungräddning för barnet.
Är du certifierad barn-HLR instruktör och vill få dina kurser så verklighetstrogna som möjligt? Då är Prestan AED Ultra trainer så otroligt bra! Elektroderna visar tydliga bilder på var de ska placeras om det är ett barn, samt att du byter från vuxenläge till barnläge med ett tydligt knapptryck. 

Prestan AED ultra trainer
prestan aed ultra trainer

Prestan AED Ultra trainer 4-pack

I en liten väska får du enkelt med dig fyra övningshjärtstartare. Som HLR-instruktör gör detta jobbet mycket enklare. Alla instruktörer vet att det inte alltid finns en parkering precis utanför kurslokalen. Det kan mycket väl vara så att du får parkera flera hundra meter ifrån och konka trappor med alla utrustning till din HLR-utbildning. Prestan AED ultra trainer gör helt enkelt vardagslivet för en HLR-instruktör mycket enklare. 

Text: Erica Ronnysdother
2022-09-12