Brandvarnare sovrum capidi

Brandvarnare bostadsrätt och bostadsrättsförening – allt du behöver veta!

Hos oss på Brandfast hittar du ett brett utbud av olika brandvarnare för bostadsrätt. Men vad gäller egentligen för brandvarnare i bostadsrättsförening och bostadsrätt? I denna artikel hittar du vanliga frågor som vi ger dig svar på.

Hos oss på Brandfast hittar du ett brett utbud av olika brandvarnare för bostadsrätt. Men vad gäller egentligen för brandvarnare i bostadsrättsförening och bostadsrätt? Nedan hittar du vanliga frågor som vi ger dig svar på.

Måste man ha brandvarnare i lägenheten?

Ja, enligt lag ska det finnas minst en fungerande brandvarnare i varje lägenhet.

Vem ska stå för brandvarnare i hyresrätt? 

Bostadsrättsföreningen ska i regel tillhandahålla varje lägenhet med brandvarnare, men underhåll av den, som exempelvis batteribyte, är bostadsrättshavarens ansvar.

Vem har ansvaret för brandskyddet i en fastighet? 

Enligt lag bär den som äger en fastighet, och den som bedriver någon form av verksamhet där, det yttersta ansvaret för sitt brandskydd.

Hur många brandvarnare ska man ha i en lägenhet? Så placerar du brandvarnaren rätt:

  • Ha minst en brandvarnare per våningsplan.
  • Placera dessutom brandvarnare i alla sovrum, så du hör om det larmar när du sover.
  • Placera brandvarnare nära köket, där det är vanligt att bränder börjar.
  • I trappor bör brandvarnare placeras i utrymmet direkt ovanför trappan.
  • Om du har stängda dörrar, olika takhöjder, långa avstånd, eller annat som påverkar röken från att nå brandvarnaren, rekommenderar vi ett större antal brandvarnare.

OBS! Rök stiger uppåt och brandvarnare bör därför placeras i taket där de larmar snabbast. Placera brandvarnare minst 0,5 meter från väggen för att undvika att luftströmmar fördröjer larmet. Vid montering i snedtak ska brandvarnaren placeras 1 meter horisontellt från takåsen.

Hur fungerar seriekopplade brandvarnare?

Med seriekopplade brandvarnare får en trygg lösning som innebär att om en brandvarnare larmar, så larmar alla. I större lägenheter och hus där du kanske inte direkt hör brandvarnaren som sitter längst bort rekommenderar vi trådlösa brandvarnare. Om det exempelvis kommer rök i källaren, så varnar brandvarnaren där du sover samtidigt.

Trådlösa brandvarnare finns i olika modeller och funktioner. Det går på en del att koppla ihop vibrationsvarnare för döva, blixtljus, gaslarm och temperaturlarm. Fjärrkontroll finns också till seriekopplade brandlarm för att kunna testa och tysta larmet.

Upptäck vårt fullständiga sortiment av brandvarnare för bostadsrätt och hus:

Hur ofta ska man testa brandvarnare?

För att säkerställa att brandvarnaren i bostadsrätten funkar ska du testa brandvarnaren en gång i månaden, vilket du enkelt gör genom att trycka på testknappen. 

Bra att komma ihåg är att en brandvarnare är förbrukad efter tio år. Därför ska den bytas ut minst var tionde år. Detta ska du göra även om du har satt i nytt batteri och brandvarnaren blinkar som den ska, samt tjuter när du trycker på testknappen.

Komplettera brandvarnaren med släckutrustning

Det är också bra om du själv skaffar en brandsläckare och en brandfilt, för optimalt skydd och utrustning om brand mot förmodan skulle utbryta.