Miljövänlig brandsläckare
· Brandskydd

Inget mer skumbad på Järfälla Badhus?

Skumsläckare har i många år varit en av de vanligaste brandsläckarna på både skolor, kontor och till och med badhus. Detta trots att nyttan kan diskuteras. En sådan har sin främsta styrka för så kallade B-bränder, vilket betyder när det brinner i brandfarliga vätskor såsom t ex diesel, bensin och olja.

Detta är sällan ett behov på en arbetsplats förutom vid speciella industrier eller liknande.

På Medleys simhall Järfälla badhus var det dags för utbyte av utgångna skumsläckare och vi är glada att de nu har valt ett helt miljövänligt brandskydd!

Ingen mer spridning av PFAS från vår sida

Vår bransch har fått upp ögonen för att de släckare med skum som satts ut på marknaden tyvärr innehåller fluortensider (PFAS) som är en så kallad evighetskemikalie som är mycket dålig för både miljö och människa. Det är också på gång ett EU-förbud mot dessa kemikalier, men vi, liksom vår branschorganisation SVEBRA kan med ny kunskap inte vänta. Tillsatsämnena i skumsläckaren kan vara toxiskt för miljön så därför avråder både MSB och kemikalieinspektionen från att använda skum om det finns andra alternativ.
SVEBRA har därför släppt nya rekommendationer men kan dock inte tvinga sina medlemmar men väl rekommendera.

Läs gärna SVEBRAs faq om skumsläckare här.

För Brandfast är detta självklart, när vi fick reda på dilemmat med giftigt innehåll i skumsläckare drog vi i handbromsen och har tänkt om. Många företag i brandbranschen pratar om att “fasa ut” men vi vill inte dra ut på det. Inte när vi har ny kunskap.

Inga mer släckare med PFAS sätts ut, byts ut eller laddas om från oss från 2022. Vi fokuserar på bra, vettigt och miljövänligt brandskydd. En del i detta är att vi inte har säljare eller tekniker som får provision desto mer dom säljer på dig som kund. Vi tror mer på att långsiktigt och ärligt samarbete lönar sig för alla.

Utbyte skumsläckare
Skum skylt byts ut…
Vattensläckare till Järfälla badhus

Miljövänliga släckare – vad ska man välja?

Vi förespråkar i första hand släckare helt utan tensider då även dessa tillsatser har en dålig påverkan i en brand.

På de flesta ställen klarar man sig utmärkt med rent vatten. Vi brukar vända på resonemanget – vilken brand kan man klara av att släcka inomhus? Svaret på den frågan är oftast att det är en mindre brand och innan det bildats så mycket rök. En stor brand klarar man inte att hantera inomhus eftersom branden kommer föra med sig giftig rök, vilket gör att du inte kan gå in i sådana utrymmen.

Vi rekommenderar vår bästa vattensläckare X-fog där det krävs större effekt eller en standard vattensläckare som passar de flesta arbetsplatser.

För ställen utan risk för okynnesanvändning eller där du vill ha ännu större släckeffekt och samtidigt kunna släcka från längre avstånd väljer vi pulversläckare.

På Järfälla badhus har vi nu monterat CGS miljövänliga brandsläckare! När tar ditt företag steget? Rådfråga oss gärna!